Değerli katılımcılar,
Türkiye, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte gerontoloji ve geriatri alanları da son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda, ülkemizde yaşlıların ihtiyaçlarının daha iyi karşılanması için birçok çalışma yürütülmektedir. Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.
Bu sempozyumun düzenlenme amacı, aktif ve sağlıklı yaşlanma için uzun vadede neler yapılacağı noktasında çözüm yollarına odaklanmaktır.
Yaşlanma ve yaşlılık kavramı sağlıktan eğitime kadar pek çok alanı ilgilendiren dinamik bir süreçtir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 6 Mart 2024 tarihinde Samsun’da düzenlenecek olan “I. Ulusal Gerontoloji Sempozyumu” kapsamında hem yaşlanma ve yaşlılık algısı hem de Gerontoloji biliminin bu süreçteki etkisi değerlendirmektir. Sempozyumun temel amacı, yaşlanma sürecini disiplinler arası bakış açısıyla ele almak ve üniversite, eğitimci ve bilim insanlarının yanı sıra yaşlılık ile ilgili çalışma yapan birimleri bir araya getirmek ve ortak çalışmalar üretmektir.
Sempozyuma tebliğleriyle katkı sunan akademisyenlere, destek veren kurum ve kişilere, düzenleme kuruluna teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Yavuz ÜNAL
Yaşlanma insanoğlunun var olduğu günden bugüne kadar üzerinde en çok düşündüğü, araştırma yaptığı, türlü çareler aradığı ama bir türlü engelleyemediği gerçektir. Dünya’da yaşlı nüfusunun artması ülkelerin yaşlı nüfusuna ilişkin durumları sorgulamalarına neden olmuştur. Buna bağlı olarak yaşlanma, her boyutuyla bilimsel araştırmalara konu olmaktadır.
Dünyadaki çoğu ülke gibi, Türkiye de giderek yaşlanmaktadır. Yaşlı, yaşlılık ve yaşlanma sürecine ilişkin değişimlerin bilimsel perspektifle, kanıta dayalı olarak ele alınmasının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Tüm bunları konu eden Gerontoloji Biliminin gelişmesi, bu alanda öğrenim gören öğrencilerin bilimsel donanımları ve mesleki gelişimleri ile paralellik göstermektedir.
Gerontoloji, yaşlılık sürecini inceleyen, yaşlanma ile ilgili fiziksel, psikolojik, sosyal ve kültürel değişimleri anlamaya çalışan bir bilim dalıdır. Bu disiplin, yaşlılıkla ilgili konuları araştırma, anlama ve yaşlı bireylerin yaşamlarını iyileştirmeye yönelik bilgi üretme amacını taşır. Gerontoloji, genellikle multidisipliner bir yaklaşım benimser, yani birçok farklı bilim dalından gelen araştırmacılar ve uzmanlar bir araya gelmektedir. Tüm bu etkileşimi sunmak adına Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde planlanan “I. Ulusal Gerontoloji Sempozyumu”nu duyurmaktan mutluluk duyarız.
Sempozyum Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Esra ERDOĞAN